Περιτοναϊκή καρκινωμάτωση – Κυτταρομειωτική Χειρουργική – HIPEC

Home / Αρθρα / Περιτοναϊκή καρκινωμάτωση – Κυτταρομειωτική Χειρουργική – HIPEC
Περιτοναϊκή καρκινωμάτωση – Κυτταρομειωτική Χειρουργική – HIPEC

Περιτοναϊκή καρκινωμάτωση – Κυτταρομειωτική Χειρουργική – HIPEC

To περιτόναιο είναι ένας λεπτός υμένας που περιβάλλει εσωτερικά το κοιλιακό τοίχωμα αλλά και τα όργανα της κοιλιακής χώρας.

Περιτοναϊκή καρκινωμάτωση είναι το αποτέλεσμα επέκτασης διαφόρων όγκων των οργάνων της κοιλιάς  (π.χ ωοθήκες, παχύ έντερο, σκωληκοειδής απόφυση, μήτρα, στομάχι, πάγκρεας κ.α.) και η ανάπτυξη όγκων στο περιτόναιο.

Η ενδεδειγμένη θεραπεία για επιλεγμένους ασθενείς με περιτοναϊκή καρκινωμάτωση είναι ο συνδυασμός της Κυτταρομειωτικής Χειρουργικής και της Hyperthermic Intraperitoneal Chemotherapy (HIPEC). Κατά την πιο πάνω επέμβαση αρχικά αφαιρείται όλη η μαρκοσκοπική νόσος (η νόσος που φαίνεται με γυμνό μάτι) από το περιτόναιο και από τα ενδοκοιλιακά όργανα. Στη συνέχεια για την καταπολέμηση της μικροσκοπικής νόσου (νόσος που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι) εφαρμόζεται η HIPEC. Κατά την HIPEC γίνονται πλύσεις της περιτοναϊκής κοιλότητας με χημειοθεραπευτικούς παράγοντες σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι πιο πάνω πλύσεις γίνονται με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και αποσκοπούν στην έκθεση των καρκινικών κυττάρων σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις χημειοθεραπευτικών φαρμάκων (συγκεντρώσεις που δεν μπορούν να επιτευχθούν με την κλασική ενδοφλέβια χημειοθεραπεία) με αποτέλεσμα την πιο αποτελεσματική καταστροφή τους. Η  θέρμανση των χημειοθεραπευτικών  από την άλλη αυξάνει την σε βάθος διεισδυτικότητα των χημειοθεραπευτικών στους ιστούς για να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται πιο βαθιά.

Ο συνδυασμός των πιο πάνω θεραπειών προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε αυτούς τους ασθενείς με εκτεταμένη νόσο, αυξάνοντας σημαντικά την επιβίωση των ασθενών και σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί σε πλήρη ίαση. Το αποτέλεσμα σε κάθε ξεχωριστό ασθενή εξαρτάται από την πρωτοπαθή εστία του όγκου (από πιο όργανο ξεκίνησε ο όγκος), από τον ιστολογικό τύπο του όγκου (από κάθε όργανο μπορούν να αναπτυχθούν διαφορετικοί τύποι όγκων), από την έκταση-βαρύτητα της νόσου και από την ευαισθησία του όγκου στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα (χημειοευαισθησία του όγκου).

Οι πιο πάνω εξειδικευμένες υπηρεσίες προσφέρονται σε λίγα εξειδικευμένα κέντρα στην Ευρώπη από εξειδικευμένους χειρουργούς.

Ο Δρ Νεοφύτου Κυριάκος και η ομάδα του προσφέρουν όλες τις πιο πάνω εξειδικευμένες υπηρεσίες με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.